Kozłowanie

1. Definicja
  1. Kozłowanie rozpoczyna się, gdy zawodnik po wejściu w posiadanie żywej piłki na boisku rzuca ją, uderza, toczy lub kozłuje po podłodze i dotyka ponownie, zanim zetknie się ona z innym zawodnikiem. Kozłowanie jest zakończone, gdy zawodnik dotknie piłki jednocześnie obiema rękami, bądź pozwoli jej spocząć w jednej lub obu rękach. W trakcie kozłowania piłka może być wyrzucona w powietrze pod warunkiem, że odbije się ona od podłoża, zanim zawodnik ponownie dotknie ją ręką. Nie ma ograniczenia liczby kroków wykonywanych przez zawodnika, kiedy piłka nie styka się z jego ręką.

  2. Zawodnik, który przypadkowo straci, a następnie odzyska posiadanie żywej piłki na boisku, jest traktowany jak przy "poprawie chwytu".

  3. Kozłowaniem nie jest: Ponowne rzuty do kosza. * Poprawa chwytu piłki na początku lub na końcu kozłowania. * Próba uzyskania posiadania piłki przez wybicie jej spośród innych zawodników. * Wybicie piłki będącej w posiadaniu innego zawodnika. * Zablokowanie podania i zdobycie piłki. * Podrzucanie piłki z ręki do ręki i przytrzymywanie jej nim dotknie podłogi, pod warunkiem niedopełnienia błędu kroków.

2. Przepis - Zawodnikowi nie wolno ponowić kozłowania po jego zakończeniu, chyba że stracił posiadanie żywej piłki na boisku z powodu:
  1. Rzutu do kosza z gry.
  2. Dotknięcia piłki przez przeciwnika.

  3. Podania lub poprawy chwytu, przy którym inny zawodnik dotknął piłki, bądź został przez nią dotknięty.
Reakcja sędziego:

Podwójne kozłowanie:

Nieprzepisowe kozłowanie:




Piłka noszona




Copyright © 2004 by Klocu
Strona domowa autora: www.klocu.go.pl