Kozłowanie
1. Definicja
- Kozłowanie rozpoczyna się, gdy zawodnik po wejściu w posiadanie żywej
piłki na boisku rzuca ją, uderza, toczy lub kozłuje po podłodze i dotyka
ponownie, zanim zetknie się ona z innym zawodnikiem.
Kozłowanie jest zakończone, gdy zawodnik dotknie piłki jednocześnie
obiema rękami, bądź pozwoli jej spocząć w jednej lub obu rękach.
W trakcie kozłowania piłka może być wyrzucona w powietrze pod warunkiem,
że odbije się ona od podłoża, zanim zawodnik ponownie dotknie ją ręką.
Nie ma ograniczenia liczby kroków wykonywanych przez zawodnika, kiedy
piłka nie styka się z jego ręką.
- Zawodnik, który przypadkowo straci, a następnie odzyska posiadanie
żywej piłki na boisku, jest traktowany jak przy "poprawie chwytu".
- Kozłowaniem nie jest:
Ponowne rzuty do kosza.
* Poprawa chwytu piłki na początku lub na końcu kozłowania.
* Próba uzyskania posiadania piłki przez wybicie jej spośród innych
zawodników.
* Wybicie piłki będącej w posiadaniu innego zawodnika.
* Zablokowanie podania i zdobycie piłki.
* Podrzucanie piłki z ręki do ręki i przytrzymywanie jej nim dotknie
podłogi, pod warunkiem niedopełnienia błędu kroków.
2. Przepis - Zawodnikowi nie wolno ponowić kozłowania po jego zakończeniu,
chyba że stracił posiadanie żywej piłki na boisku z powodu:
- Rzutu do kosza z gry.
- Dotknięcia piłki przez przeciwnika.
- Podania lub poprawy chwytu, przy którym inny zawodnik dotknął piłki,
bądź został przez nią dotknięty.
Reakcja sędziego:
|
Podwójne kozłowanie:
|
Nieprzepisowe kozłowanie:

|
|
Piłka noszona
 |
|
|